Čo je jedľová medovica?
Med, ktorý má lahodnú chuť, tmavú farbu a jedinečnú vôňu. Vyniká veľkým množstvom minerálov a stopových prvkov. Obsahuje minimálne množstvo peľových zŕn, takže je vhodný aj na konzumáciu pre alergikov.
Čím je tento med jedinečný?
Nepochádza z nektárov ako iné druhy medy ale vytvárajú ho včely zo sladkej šťavy, ktorú produkuje voška - medovnica jedľová /Cinara Pectinatae/ žijúca na jedliach. Vošky konzumujú miazgu ako potravu. Čo nedokáže spracovať ich metabolizmus, vylúčia vo forme sladkého sekrétu. Tento sekrét potom zbierajú a spracovávajú včely. Následne vzniká med s výnimočnými vlastnosťami.
Prečo je tak vzácny?
Lebo je ho málo. Vošky pre svoj vývoj potrebujú špecifické klimatické podmienky, ktoré sú tvorené staršími jedľami práve v oblasti Čergovského pohoria. Dôležitú úlohu pre tvorbu štiav majú aj poveternostné podmienky, ktoré sú v posledných rokoch nepriaznivé. Kvalita ovzdušia vzhľadom na chýbajúci priemysel priaznivo vplýva na produkciu tohto kvalitného medu.
Prečo ho využívať na medicínske účely?
Jeho antibakteriálna aktivita je oveľa vyššia ako pri iných druhov medu. V médiach bol prezentovaný výskum Ústavu zoológie SAV ktorý dokázal, že je účinnejší ako Manuka (UMF 15+). Inhibuje rast multi-rezistentných bakteriíStenotrophomonas maltophilia a patogénov chronických rán.